2018. okt 21.

Hitted volna, hogy a Jurassic Parkba, vagy akár a svájci Alpok tengerszemeihez is eljuthatsz egy félnapos kirándulással?

írta: freestyle motor
Hitted volna, hogy a Jurassic Parkba, vagy akár a svájci Alpok tengerszemeihez is eljuthatsz egy félnapos kirándulással?

Hitted volna, hogy a Jurassic Parkba, vagy akár a svájci Alpok tengerszemeihez is eljuthatsz képzeletben egy kényelmes, félnapos kirándulással? - Három lenyűgöző Pest-közeli túracélpont, amit kár lenne kihagyni.

hjfd3.jpg

Tatai Fényes Tanösvény

A tatai Fényes-forrásokat körülölelő láperdő, a vízszínt fölé ácsolt, emelt turistautakon járható be. A mocsarat, a víz alól felszínre bugyborékoló, kristálytiszta, termálvizes források tucatjai éltetik. Különleges rovarok, kétéltűek és hüllők világa ez, ahol az ingovány felett lépkedve hamar ráérzel, hogy itt valójában csak vendég lehetsz. S egy idő után már az sem lepne meg, ha egy titanosaurus lépne ki a vízzel telt tisztásra és törné lépéseivel pozdorjává az útjában álló fákat.

hjfd2.jpg

A tanösvény körülbelül egy óra alatt elérhető Budapestről, a Fényes Fürdő pénztárában lehet jegyet venni a tanösvényre is.

Az apci tengerszem

dsc01085.JPG

Apc község határában, egy régi andezitbányát árasztott el a víz, így alakult ki az a kristálytiszta tó, mely megjelenésében leginkább a magashegyi tengerszemekhez hasonlítható élményt nyújt. Szép végpontja egy rövid kirándulásnak. Esőben az agyagos talaj és a meredekség valódi kínná teszi a megközelítését és megsokszorozza az útidőt is.

dsc01089.JPG

Körülbelül egy óra alatt elérhető Budapestről, de további fél órás sétával érhető el a tó, gyerekekkel hosszabb idő lehet, az erős emelkedő miatt.

 Neszmély

A Komárom-Esztergom megyei falucska két nevezetességei is bejárható egy félnapos kirándulás keretében.

Az egyik a Duna-parton lévő Hajóskanzen, ahol régi gőzőst, szárnyas- és egyéb hajókat lehet végignézni. (Parkolóhely szokott lenni bőven.)

sam_8505.JPG

A másik a neszmélyi szőlőhegyről látható csodás panoráma, illetve maga a szőlőhegy melynek tetején a Hilltop pincészet épületei állnak. Az út viszont gyalázatos és szűk, lassú haladás javasolt. (A parkolás is körülményes.)

Neszmély szintén egyórás úttal elérhető; a hajóskanzennél büfé, a borászatnál kóstolási lehetőség van.

Szólj hozzá

fotó motor túra szabadidő kirándulás neszmély fénykép tengerszem jurassic park Utazás Tata hajóskanzen Apc Fényes forrás motor túra