2016. jan 11.

Két henger - könnyű álom

írta: freestyle motor
Két henger - könnyű álom

A múltkori, letisztult egyhengeres ideálja, a Yamaha SRX mellé egy még mindig szintén könnyűnek számító de annál erőteljesebb konstrukció a V2 egyik alaptípusát állítjuk példának: a Suzuki SV 650-et.

Az egyhengeres 4 üteműeket sokan nem szeretik. Miért is? Mert lassan reagál, mert alig van olyan fordulat, ahol rendesen húz, bömböl, krákog stb., stb. Tény a tény, 150 km/óra felett ezeknek a motoroknak, akármekkorák is, már csak szenvedés az élet. És ennél a pontnál talán érdemes kicsit visszagondolni:

DR800Big.jpg

A kicsi egyhengeres gyenge, a nagyok meg már bőven túlmennek a benzinmotor ideális (kb. 300-400 köbcentis) lökettérfogatán, és teljesítményük sem növelhető a köbcentivel azonos arányban.

Mikor is mentem utoljára 150-et?... - Hát igen, legtöbbünk talán a ’90-es években, amikor még kevésbé voltak bekamerázva az akkor még ingyenes autópályák, és a rendőrségi bírságok sem százezrekre rúgtak. Akkor meg minek?

A magyarázat, amivel a ma az akár 150 lóerős gépeket is el lehet adni: jobban gyorsul, könnyebb előzni. És ez igaz is, körülbelül 70-80 lóerőig, épp ahol a Suzuki SV 650 elhelyezkedik.

Suzuki_SV_650_8.jpg

A fejidomos változatok megvédik a sofőrt a nagy elázástól.

A városban további előnyei még, hogy a V2 konstrukció vékony motort eredményez, jobban el lehet vele férni a sávok közt, mint a 4 hengeres masinákkal, és a kellő lóerőt még mindig széles fordulatszám-tartományban szállítja a blokk.

Hátrányai között a motor viszonylagos bonyolultsága szerepel. Kétszer annyi henger, kétszer annyi forgó, kopó alkatrész, mint az egyhengereseknél, és még mindig kb. másfélszer annyi, mint a soros kéthengereseknél, ugyanis a vezérlést mindkét hengerfejhez külön-külön kell feljuttatni.

Szólj hozzá

motor város olcsó könnyű hátrány fordulatszám előny lóerő enduro 650 hengerfej sportmotor kéthengeres Suzuki Motor motortípust Yamaha SRX utcai motor városi motor SV egyhengeres üteműeket Suzuki SV 650 V2 fejidom orridom Két henger könnyű álom Motorok